Z racji iż były naprawdę pyszne i zniknęły szybko, "pochwalę" się nimi :)
Babeczki Waniliowe z Maślano - Miętowym Kremem:
Ok 12 babeczek:
- 130 g masła
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków (może być zwykły)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 2 - 3 łyżki mleka
Suche składniki przesiać i wymieszać, odstawić na później.
Masło, w osobnej misce, utrzeć na puszystą, jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać, wbić jajka, jedno po drugim miksować do połączenia się po każdym dodaniu.
Do masy dodać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami (mogą też być same papilotki, ale wtedy musi być ich przynajmniej po 3 by ciasto się nie wylało).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Krem Maślano - Miętowy*:
- 125 g masła
- 2 łyżeczki cukru z wanilią lub odrobina ekstraktu (Albo laskę wanilii)
- ok. 450-500 g cukru pudru (można dać o wiele mniej!)
- ok. 4-5 łyżek mleka
- świeża mięta (tyle ile chcecie, mogą być też krople miętowe bądź suszona mięta)
Mięte zmiksować z mlekiem tak, by były jak najmniejsze kawałeczki. Dodać znów część cukru i odrobinę mleka z miętą. Miksować do uzyskania gładkiego kremu, resztę dodać według uznania.
Jeśli o mnie chodzi to dodałam dużo mięty, ale za to o połowę mniej cukru, a krem wyszedł fantastyczny i wcale nie był za słodki.
Gotowym kremem udekorować babeczki jak tylko chcecie :)
*Przepis na krem jest przerobioną podstawą na "Lukier maślany" z kotlet.tv.
Babeczki, mmm... A czy da się je zrobić jako ciasto? Nie chce mi się kupować papilotek ;)
OdpowiedzUsuńPaulina
Cóż, osobiście nie próbowałam, ale myślę, że może wyjść po prostu duża babeczka ;)
OdpowiedzUsuńChyba aż sama muszę zobaczyć :D