Ciasteczka Imbirowe*:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 170 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę imbir, cynamon, sodę, goździki i sól wymieszać i odstawić. Masło utrzeć na puszystą masę, nadal ucierając, stopniowo dodawać oba cukry. Dodać jajko, wanilię i wymieszać. Do masy suche składniki i zmiksować. Masa powinna być miękka i trochę się kleić, można włożyć ją na chwile do lodówki. Formując kulki z ciasta, układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w dość dużej odległości od siebie ponieważ mocno rozchodzą się na boki, można je spłaszczyć dłonią by były bardziej płaskie. Piec w temperaturze 175ºC przez 12 - 18 minut. Ostudzić i można jeść!
Można je przechowywać do 7 dni w temp. pokojowej, najlepiej w słoiku, lub puszce.
Z racji iż ostatnio staram się wprowadzać nowe pokarmy, przekonałam się, że te ciasteczka nie wpływają negatywnie na Kubę więc z ręką na sercu polecam te ciasteczka karmiącym mamom. :)
* Przepis na ciasteczka pochodzi z tego bloga: mojewypieki.blox.pl
najlepszy jest Kuba;p heh
OdpowiedzUsuńniestety z tego nie skorzystam, bo jakoś nie przepadam za cynamonem;]
ale czekam na więcej;p
Pozdrowienie z Chybia ;)
OdpowiedzUsuńChciałam Cię dodać do blogrolla u siebie ale się nie da ;/ tzn chce żebym go subskrybowała...;/
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMuszę powiedzieć, że te ciacha są bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńPaulina