sobota, 31 grudnia 2011

Mięta, masło i biała czekolada.

Nowy rok tuż, tuż. W tym roku sylwester spędzamy w trójkę, w domowym zaciszu. Kuba najwyraźniej nie może się doczekać ponieważ cały czas baraszkuje, mimo to udało mi się przygotować coś pysznego na pożegnanie starego roku. A jak z postanowieniami noworocznymi? Ja postanowiłam więcej gotować i oczywiście czekać na pierwsze kroki Kuby.
Za oknami, z końcem roku, nareszcie chociaż trochę śniegu, tak więc życzymy wam Szczęśliwego i Smacznego Nowego Roku i byście dotrzymali swoich postanowień noworocznych :)


Miętowe muffiny z czekoladą*:

    • 280 g mąki
    • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 80 g cukru
    • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (roztopionej)
    • 2 średnie jajka (mogą być też małe)
    • 250 ml mleka
    • 6 łyżek oleju lub 85 g masła, roztopionego i ochłodzonego
    • mięta suszona bądź świeża, ilość zależy od upodobania**
    • dodatkowo można dodać zielony barwnik spożywczy

      W jednym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodać cukier i ponownie wymieszać.
      Roztopić czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej). Roztrzepać jajka, dodać mleko, olej, roztopioną czekoladę, miętę i ewentualnie zielony barwnik. Dokładnie wymieszać.
      Suche składniki połączyć z mokrymi i wymieszać ŁYŻKĄ tylko do połączenia się składników (nie używać miksera ponieważ ciasto nie wyrośnie i wyjdą takie wklęsłe muffinki).
      Napełnić papilotki bądź formę sylikonową ciastem, mniej więcej na 3/4 wysokości.
      Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 15 minut (zależy od piekarnika), do tzw. suchego patyczka. Wyjmować z formy po lekkim przestygnięciu.

      *oryginalnie przepis pochodzi z: mojewypieki.blox.pl ja go trochę, przerobiłam.
      ** można dodać także ekstrakt miętowy bądź krople miętowe, do kupienia w aptece


       Babeczki maślane z białą czekoladą 
      i kremem mascarpone*:

      • 120 ml mleka 
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      •  120 g masła 
      • 70 g białej czekolady 
      • 120 g mąki 
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
      • 120 g cukru 
      • szczypta soli 
      • 1 jajko, roztrzepane
      Mleko, ekstrakt z wanilii, masło i białą czekoladę roztopić w rondelku na wolnym ogniu, mieszając do połączenia się składników, Ostudzić.
      Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki połączyć z mokrymi i wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Masą wypełnić papilotki, pozostawiając trochę miejsca na wyrośnięcie ciasta.  
      Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 30 minut aż się zarumienią i do tzw. suchego patyczka. Wyjmować z formy po lekkim przestygnięciu.
      Udekorować kremem mascarpone kiedy ostygną.
       

      Krem mascarpone: 
      • 150 g sera mascarpone 
      • 50 g cukru pudru  
      • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (bądź jakiegokolwiek innego smaku)
      Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Rozsmarować na dobrze ostudzonych babeczkach. Można udekorować ozdobami lub orzechami, albo cynamonem.



      *przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

      Smacznego! 

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz